DE BIBLIOTHEEK IN LEERO

Elke maand wordt een van de onderdelen van Leero uitgelicht, met deze maand: de bibliotheek. We gaan in op een veelgestelde vraag over de bibliotheek: welke content is er te vinden? 

De bibliotheek in Leero is een verzamelplek voor bronnen, lessen, werkvormen, materialen en ideeën en wordt daardoor wel vergeleken met Pinterest. De bibliotheek heeft echter meer functionaliteiten om het gericht zoeken naar materialen en het samenwerken makkelijker te maken voor leerkrachten. We schreven daarover een artikel dat je hier kunt lezen.

In tegenstelling tot kant-en-klare digitale methoden is Leero opgezet vanuit het onderwijsleerproces, gericht op slim leren en organiseren. Slim organiseren heeft betrekking op het plannen en organiseren van je leeractiviteiten en het volgen van de ontwikkeling van je leerlingen. Slim leren heeft te maken met de keuze van je didactische modellen en je aanbod in werkvormen en leermiddelen om aan te sluiten op de behoeften van je leerlingen.

De bibliotheek in Leero helpt je om je leermaterialen te ordenen en altijd weer vindbaar te maken. Vanuit het principe less is more; ofwel gebruik alleen dat wat je nodig hebt. Daarnaast ook mix & match; ofwel combineer naar hartenlust materialen en werkvormen en houd met Leero overzicht.

 

Wat vind je in de bibliotheek?

Iedere leerkracht heeft een voorraad aan leermateriaal, of dat nu op papier of digitaal is. Meestal wordt dit niet optimaal benut. Dat is jammer! Het gezegde ‘door de bomen het bos niet meer zien’ is hier vaak van toepassing. Je hebt genoeg materiaal voor handen, maar kunt dit niet altijd goed terugvinden. Dit geldt niet alleen voor eigen materialen, maar ook voor materialen van collega’s. Alle leermaterialen waarover je beschikt kun je toevoegen aan de bibliotheek: lessen, video’s, links naar websites, werkbladen enzovoort. Zo creëer je een database aan informatie. Aan alles wat je toevoegt hang je zogenoemde ‘metadata’. Dit zijn labels die ervoor zorgen dat je iets makkelijk terug kunt vinden. Je hebt bijvoorbeeld een video gevonden waarin de vier seizoenen goed uitgelegd worden in combinatie met het kantelen van de aarde. Labels die daarbij horen zijn: aardrijkskunde, groep 7, groep 8, seizoen, jaargetijde, zomer, winter, herfst, lente, video.

Er is bewust gekozen om het zoeken in de bibliotheek zo eenvoudig mogelijk te maken. Je typt het woord ‘jaargetijde’ in en Leero doorzoekt de database naar alle leermiddelen met dit trefwoord. Maar je kunt natuurlijk ook fijnmaziger zoeken door filters aan te zetten. Hoe meer informatie je als maker meegeeft aan het materiaal, hoe beter het vindbaar is voor jezelf en collega’s. Je kunt materialen met collega’s van je eigen school delen of collega’s uit het land (mits zij ook Leero-gebruiker zijn). Dit is afhankelijk van de keuze die je hierin als school maakt.

 

Welke leermaterialen kun je opslaan in de bibliotheek?

In de bibliotheek kun je zowel links naar websites en documenten opslaan, als hele lessen en formulieren. Formulieren zijn een extra toepassing binnen de bibliotheek. Je kunt een formulier gebruiken om zelf oefenstof mee te maken of een toets waarmee je een bepaald leerdoel kunt toetsen.

Daarnaast is Leero aangesloten bij de Kennisnet Entreefederatie. Hiermee heb je als leerkracht en leerling direct toegang tot digitale leermiddelen en educatieve diensten, zoals Wikiwijs, Teleblik en Nieuwsbegrip. Inloggen op educatieve websites met aparte wachtwoorden is dan niet meer nodig. Scholen kunnen zich kosteloos aanmelden voor de Kennisnet Entreefederatie.

HET HOGERE ORDE LEREN

Leero stimuleert het hogere orde leren, vanuit de taxonomie van Bloom. Hier horen automatisch verschillende soorten leermateriaal bij en ook verschillende werkvormen; ofwel blended learning.

Neem het onderwerp ‘broeikaseffect’. Leerlingen bestuderen eerst diverse bronnen, zoals teksten en filmpjes. Ze leren nieuwe begrippen en bespreken deze in de groep. Daarna doen ze onderzoek en bedenken manieren om hun eigen CO2 uitstoot te verminderen. Hierover houden ze een presentatie. Leerlingen gebruiken hierbij meerdere niveaus van leren.

IN EEN NOTENDOP

De bibliotheek:

  • is een verzamelplaats voor leermiddelen in alle soorten en maten
  • geeft voor overzicht doordat je leermiddelen labelt met zogenoemde ‘metadata’
  • ondersteunt thematisch en vakoverstijgend werken
  • maakt het eenvoudig delen van leermiddelen met collega’s mogelijk
  • ondersteunt blended learning, het werken aan 21e eeuwse vaardigheden en hogere orde leren

Marjolijn Sikken

Telefoon: 06 – 127 406 39

E-mail: info@leero.nl

Leero, slim organiseren en leren!

Start typing and press Enter to search